Amortyzacja: sprezyna
Tlumienie: olejowe
Rozmiar rury sterowej 1 1/8”
Golenie gorne 35mm alu.
Golenie dolne magnezowe
Os 20mm
Hamulec tarczowy
Waga : 2940g
Czas uzytkowania 3-4 miesiace
Cena: uzywany model 2006 270-300 USD w USA
Amortyzator marzocchi 66 VF2 2006 to amortyzator z rodzinny 66 , ktore wedlug mojej oceny sa jednymi z najlepszych amortyzatorow jednopolkowych na rynku.
Amortyzator powyzszy byl wykorzystywany w szerokim zakresie od jazdy typu Enduro, poprzez All Mountian az po Freeride i Down Hill. W kazdym terenie widelec wykazal sie bardzo wysoka kultura pracy, poczawszy od wybierania malych nierownosci poprzez polykanie szybko pokonywanych tras z duzymi kamieniami, skalami i korzeniami, az po zapewnienie wyjatkowej stabilnosci przy ladowaniu po skokach z dropow, polek czy stepdown. Jazda na tym amorze to prawdziwa przyjemnosc, pozwala na stabilne i bardzo pewne prowadzenie roweru w roznych warunkach terenowych, jest to zasluga bardzo wysokiej sztywnosci bocznej widelca i duzego zakresu regulacji, ktora pozwala przy generalnie prostej budowie zapewnic optymalne ustawienia, dostosowane do wagi rowerzysty jak i stylu i rodzaju jazdy. Amortyzator posiada powietrzne ustawienie naprezenia wstepnego, hydrauliczna i bardzo czula regulacje tlumienia powrotu i kompresji, przekrecenie pokretel o 2-3 obroty daje odczuwalna roznice w pracy widelca. Osobiscie mnie najbardziej ujela praca tego widelca na trasach DH, prowadzenie roweru bylo wrecz jak po sznurku, amortyzator zapewnial swietna stabilnosc i balans tak po skoku czy szybkim pokonaniu sekcji najezonych kamieniami i glazami.
Niestety pokonowyanie podjazdow z tym widelcem nie nalezy do latwych ale jest mozliwe, takze waga prawie 3kg jest dosc znaczna ale z punktu widzenia do czego amortyzator zostal stworzony i jakie ma przeznaczenie, dla mnie sa to sprawy drugorzedne.
Plusy:
Bardzo dobra sztywnosc boczna
Wysoka kultura pracy
Duzy zakres ustwien, pozwalajacy na idealne dopasowanie widelca do stylu i rodzaju jazdy
Prosta budowa i niezawodnosc
Minusy:
Waga , biorac pod uwage obecne amortyzatory z podobnej polki
Podsumowujac amortyzator godny polecenia dla tych co chca lub uprawiaja tzw. grawitacyjne odmiany kolarstwa , glownie FR, DH, AM o bardzo wysokiej kulturze pracy, wytrzymalosci i niezawodnosci.
Za wszystkie niedociagniecia w recezji przepraszam, ale to moja pierwsza, oczywiscie za wzor sluzyly recezje Boo.