Witam. PO zbudowaniu nowego pozioma i ogółem frajdy z jazdy trzeba wymienić napęd. Pół roku temu wymieniłem koło wraz z wolnobiegiem 6 rzędowym na nowe. Teraz przyszło czas na wymianę korby. Najwięcej pomykam na blacie 38 ( mam 28-38-48 ) zdarza mi się użycie młynka. Technicznie większość podjazdów pokonuje na 38t. Także wpadłem na pomysł z racji iż technologia idzie na przód, na zakup nowej korby shimano mt210 - 2 rzędowa 36-22 na hollowtechu. Teraz zaczynają się pytania. Czytałem że korba na 9 rzędów obsłuży 6/7/8 także rozumiem iż aktualnie z wolnobiegiem problemu nie będzie
1. Pytanie o przerzutkę. Altus na 2 rzędy ma swoją przystosowaną do łańcucha 2 rzędowego, który jest cieńszy niż 6. Będzie grać taki układ dobrze?
2. Jeśli kupię przerzutkę na 3 rzędy np starsze alivio na 8 rzędowy łańcuch to można ograniczyć zapewne śrubami jej wychył?
3. Manetki, w rowerze poziomym średnio widzi mi się opcja rapid fire - testowałem o ile przednią jeszcze da się " wygodnie " używać tak z tyłem już mi niezbyt to podchodzi, Więc wolałbym gripshifty
4. Gripshifty są na 3x8 co mnie bardzo cieszy z tym że nie wiem czy to obsłuży 2 blatową korbę
Sprawa tyłu to wiem iż będzie to 8 rzędowa kaseta w późniejszym etapie z racji że chciałbym się wpakować od razu na piaste novateca i na chwilę obecną chce ograniczyć trochę koszty