Forum rowerowe

Witaj na forum rowerowym BikeForum.pl!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum. Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji, co umożliwi Ci pisanie wiadomości, prywatną korespondencję z innymi użytkownikami forum, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych ułatwień w korzystaniu z forum.

Rejestracja jest szybka i łatwa więc dołącz do nas już dzisiaj!


Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Temat: Wymiana wolnobiegu

  1. 11-04-12 15:16
    #1
    Początkujący Forumowicz
    Rejestracja
    Apr 2012
    Postów
    36

    Wymiana wolnobiegu

    Witam, zamierzam wymienić w rowerze wolnobieg. Rower ma już swoje lata i stary się wyjeździł. Kupiłem już wolnobieg SHIMANO MFTZ-20 (6 rzędów).
    Do tego zdaje się pasuje jeszcze łańcuch Shimano UG 51. Poczytałem na necie i z tego co wiem to kompatybilny z nim jest łańcuch KMC Z-50 (?).
    Taki właśnie mam w rowerze, bo łańcuch byłem zmuszony wymienić w tamtym roku.
    A więc pytanie: czy kupić nowy łańcuch UG51/Z50, czy tamten z tamtego roku może zostać?

  2. 11-04-12 15:34
    #2
    Wtajemniczony Avatar m0rdeczka
    Rejestracja
    Aug 2011
    Skąd
    Pomorze
    Postów
    1,423
    Dostał podziękowań 65
    Lepiej jest wymienić łańcuch razem z wolnobiegiem/kasetą, bo jest już pewnie rozciągnięty i może szybko zjechać ząbki.
    Gt Avalanche 3.0 prowokacje

    GG: 9096807 afery

  3. 11-04-12 16:57
    #3
    Dumny Forumowicz Avatar truskafka
    Rejestracja
    Mar 2009
    Skąd
    Lublin
    Postów
    231
    Dostał podziękowań 10
    dużo jeździłeś po wymianie łańcucha?

    jeśli nie to być może się polubią, jeśli jeździłeś dużo, albo bardzo siłowo to może być problem, ale powinno się przyjąć
    Pedałuj albo Giń :P
    Pomarańczek

  4. 11-04-12 18:44
    #4
    Początkujący Forumowicz
    Rejestracja
    Apr 2012
    Postów
    36
    hmm dużo to pojecie względne... raczej niezbyt. Może zrobiłem jakieś 150-200 km

  5. 11-04-12 19:00
    #5
    Wtajemniczony Avatar m0rdeczka
    Rejestracja
    Aug 2011
    Skąd
    Pomorze
    Postów
    1,423
    Dostał podziękowań 65
    To w takim razie nie powinien być zużyty i nowy wolnobieg spokojnie go przyjmie
    Gt Avalanche 3.0 prowokacje

    GG: 9096807 afery

  6. 13-04-12 13:21
    #6
    Początkujący Forumowicz
    Rejestracja
    Apr 2012
    Postów
    36
    Chyba jednak wymienię ten łańcuch na shimano. Przyjrzałem się dokładniej mojej korbie, i nie jest w zbyt ciekawym stanie. Niektóre zęby są dość zużyte. Tak więc kolejne pytanie, jaką kupić korbę do tego łańcucha i wolnobiegu?
    Ta obecna to shimano sis zdaje się, z tym że nie wiem gdzie odnaleźć jakieś dokładniejsze dane.

  7. 13-04-12 13:54
    #7
    Wtajemniczony Avatar Maciejfloyd
    Rejestracja
    Dec 2009
    Skąd
    Głowno (woj. łódzkie
    Postów
    1,045
    Dostał podziękowań 122
    Korby Shimano mają dane napisane po wewnętrznej stronie ramion tuż przy miejscu gdzie wkręca się pedał. Jest to model korby np. FC-M590, długość ramion najczęściej 170 lub 175 i 3 literki VIA. Podaj co masz tam napisane i już będziemy wiedzieli co musisz kupić

  8. 13-04-12 14:30
    #8
    Początkujący Forumowicz
    Rejestracja
    Apr 2012
    Postów
    36
    Niestety, tam tylko pisze coś w stylu European Bicycle Competions

  9. 13-04-12 15:20
    #9
    Wtajemniczony Avatar Maciejfloyd
    Rejestracja
    Dec 2009
    Skąd
    Głowno (woj. łódzkie
    Postów
    1,045
    Dostał podziękowań 122
    Jeśli to Shimano jest i masz ją na kwadrat i masz napęd 3x6 przełożeń to śmiało możesz sobie kupić np. Shimano Altus, Acera lub Alivio ze stopniowaniem zębatek 22-32-42. Chyba że masz trekingową korbę to wersję z większymi zębatkami. Jaką masz przednią przerzutkę jeszcze?

  10. 13-04-12 22:28
    #10
    Początkujący Forumowicz
    Rejestracja
    Apr 2012
    Postów
    36


    coś w tym stylu, bez tych żółtych dzyndzli - ty 18 czy ty 30? coś w tym stylu chyba


    to będzie na tył



    to cyba ty-18
    Ostatnio edytowane przez marczewsk ; 13-04-12 o 22:39

Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 ... OstatniOstatni
Podobne wątki
  1. Ściąganie wolnobiegu Odyssey 13T
    Dodane przez lewan na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-02-12, 14:04
  2. [napęd] wymiana wolnobiegu
    Dodane przez Janek. na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-09-11, 13:48
  3. Wymiana wolnobiegu
    Dodane przez Danex1991 na forum Napęd
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 30-08-10, 10:48
  4. 7 zebatka na wolnobiegu
    Dodane przez zetor65 na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 14-07-09, 21:36
  5. Rozkrecanie wolnobiegu
    Dodane przez zwibldog na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 04-06-08, 16:42
Uprawnienia
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów