Forum rowerowe

Witaj na forum rowerowym BikeForum.pl!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum. Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji, co umożliwi Ci pisanie wiadomości, prywatną korespondencję z innymi użytkownikami forum, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych ułatwień w korzystaniu z forum.

Rejestracja jest szybka i łatwa więc dołącz do nas już dzisiaj!


Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: przeskakuje lancuch

  1. 09-07-09 18:37
    #1
    Jestem tutaj Nowy
    Rejestracja
    Jul 2009
    Postów
    6

    przeskakuje lancuch

    W tytule napisalem cos, zeby bylo... tak naprawde to nie wiem na czym polega moj problem. Zlozylem rower jak nalezy, tak mi sie przynajmniej wydaje, rama, tylne kolo, przednie kolo przerzutki tylne(przednie byly juz zainstalowane bo to ne nowy rower) nie dalem zadnych linek, chcialem tylko sprawdzic czy dziala. To wsiadam uradowany na rower(rozebralem 2 inne zeby go zlozyc) i w momencie kiedy mocno naciskam zeby jechac to tak jakby lancuch przeskakuje po zębatkach... nie wiem co robic. Probowalem z trzema przerzutkami tylnymi i nic.. caly czas to samo. Czy to moze byc spowodowane tym, ze nie mam linek w przerzutkach? prosze o radę!

    przepraszam,ze nie szukalem na forum, ale jesli nie wiem na czym polega problem to skad moge wiedziec co wpisac w wyszukiwarce ;p


    Jeszcze dodam, ze to nie jest tak, ze co jakis czas przeskakuje, tylko doslownie ciagle... gdybym chcial sobie pojezdzic na nim to na prostej drodze i powoli ruszac pedalami,delikatnie...
    Ostatnio edytowane przez vederis ; 09-07-09 o 18:45

  2. 09-07-09 20:35
    #2
    Początkujący Forumowicz Avatar Slayerd
    Rejestracja
    Mar 2008
    Postów
    56
    Dostał podziękowań 6
    Hey

    Kazdy łańcuch rozciąga się i ściera w swój niepowtarzalny sposób, tak samo kaseta/wolnobieg. Jeżeli komponenty są brane z 2 rowerów i maja już sporo przejechane to będzie przeskakiwało.

    Jeżeli dałeś nowy łańcuch to będzie to samo.

    Pozostaje wymiana napędu.
    But that's the way I like it baby,
    I don't wanna live for ever!

  3. 10-07-09 00:20
    #3
    Początkujący Forumowicz
    Rejestracja
    Jul 2009
    Postów
    72
    Thanked 1 Time in 1 Post
    cześć,
    zobacz bo może to być też krzywa zębatka

  4. 10-07-09 05:16
    #4
    Jestem tutaj Nowy
    Rejestracja
    Jul 2009
    Postów
    6
    W sumie to wychodzi na to, ze tylko kaseta(z kolem) jest nie z tego roweru, a przerzutka chyba nie ma znaczenia, skoro dzieje to na trzech?(oczywiscie jezeli chodzi o sprawy napedowe) a linka na pewno nie ma znaczenia? bo nie podpialem jej jak juz mowilem, chcialem tylko sprawdzic jak jezdzi. Wczesniej jeszcze chcialem wyjac pedaly z całą tą "rączką" i odkrecilem ta "tube" bo nie umialem tej rączki wyciągnąć

  5. 10-07-09 07:42
    #5
    Stały Bywalec Avatar el_Majoros
    Rejestracja
    Feb 2008
    Skąd
    Poznań
    Postów
    870
    Dostał podziękowań 153
    Musisz sprawdzić czy dobrze jest wyregulowane ograniczenie wychylenia tylnej przerzutki. To są takie dwie śrubki na korpusie. Mogło się zdarzyć, że dolne wychylenie jest na granicy zmiany przełożenia. Wtedy może łańcuch przeskakiwać. Nie bez znaczenia jest także zużycie napędu. Stara, zużyta kaseta nie będzie współgrała z łańcuchem z innego seta.
    Widzę, że jesteś kompletnie zielony w dziedzinie, dziwię się, że zabrałeś się do składania rowerka bez pomocy. TUTAJ masz coś o regulacji przerzutek, poczytaj, podumaj, a jak stwierdzisz, że sobie nie poradzisz, to oddaj bajka do serwisu. Dodam tylko, że jak sobie poczytasz, to zrobisz wszystko sam.
    pzdr
    ---
    Zdrada

  6. 11-07-09 09:37
    #6
    Jestem tutaj Nowy
    Rejestracja
    Jul 2009
    Postów
    6
    z tego rowera, do ktorego nalezy lancuch, mam tez tylne kolo,razem z kaseta, tylko ze jest ono scentrowane trudno by bylo zmienic taka kasete do tamtego kola, ktore teraz mam zamontowane?

  7. 11-07-09 12:46
    #7
    Jestem tutaj Nowy
    Rejestracja
    Jul 2009
    Skąd
    Śląsk
    Postów
    13
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Jeżeli łancuch przeskakuje, a regulacja przerzutki nic nie daje a koronki kasety sa nie pokrzywione to znaczy ze kaseta/wolnobieg i łanuch jest juz zuzyte i raczej trzeba bedzie wymienić na nowe, tym bardziej ze piszesz ze sprzet nie jest nowy i ma zapewne juz swoje przejechane,polecam wymenic łancuch i kasete/wolnobieg.

  8. 11-07-09 14:46
    #8
    Jestem tutaj Nowy
    Rejestracja
    Jul 2009
    Postów
    6
    ja rowery niszczylem, to prawda.. ale watpie, zebym zajechal lancuch itp z jezdzenia, poniewaz jezdzilem malo...szybko, hardkorowo, bezmyslnie ale malo.. ide wlasnie poprobowac moze jak zmienie na kolo z kasetą ktora byla razem z tym lancuchem to ebdzie okej. Napisze co jest grane. A do serwisu nie oddam, bo te rowery nie sa tyle warte :P

  9. 12-07-09 10:26
    #9
    Jestem tutaj Nowy
    Rejestracja
    Jul 2009
    Postów
    6
    problemem byla kaseta... 6 i 5 bieg jest zjechany - zębatka, ząbki zamiast takie "prostokątne" byly jakby naostrzone, takie szpice. W scentrowanym kole mam dobrą kasetę, chciałbym ją przelozyc do tamtego kola. Ile kosztuje taki klucz do ściągania kasety w rowerowym?

  10. 12-07-09 10:40
    #10
    Wtajemniczony Avatar zetor65
    Rejestracja
    Apr 2007
    Skąd
    Slawkow
    Postów
    1,385
    Dostał podziękowań 39
    10zl ja tyle zaplacilem za klucz do wolnobiegow

Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Podobne wątki
  1. Łańcuch przeskakuje
    Dodane przez vader48 na forum Napęd
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 01-07-09, 13:03
  2. Lancuch przeskakuje
    Dodane przez zetor65 na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 14-04-09, 10:11
  3. Przeskakuje Lancuch...
    Dodane przez tomeczek220 na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 21-05-08, 23:27
  4. Coś przeskakuje!?
    Dodane przez Murfin na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 16-05-08, 19:40
  5. przeskakuje
    Dodane przez ciupa na forum Warsztat
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 18-04-08, 09:03
Uprawnienia
  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów