+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Giro Indicator

Stały bywalec Avatar Boo
    Dziękuję!
    338
    Dostał podziękowań 1,056

Giro Indicator

Waga: katalogowa - 269 g, rzeczywista - 275 g (z daszkiem)
    Cena: ok. 170-180 zł

Będzie krótko a konkretnie bo się na juwenalia spieszę

Kask występuje w kilku bardzo ciekawych wersjach kolorystycznych co ułatwia wybór pod względem wyglądu - jest nawet "kobieca" wersja, błękitna i w kwiatki Co do ogólnego profilu - bez szaleństw, ale też wyraźnie widać że to kask sportowy a nie turystyczny. Skorupa ze styropianowym szkieletem jest bardzo ładnie zespolona (in-mold), krawędzie zespolenia są idealnie gładkie, bez żadnych "kłaczków" luźniejszego styropianu. Pewnym minusem jest natomiast brak skorupy z tyłu - cały "kuper" kasku to goły styropian, choć przyznać trzeba że bardzo gruby, więc nie ma się co martwić o wytrzymałość... 20 otworów wentylacyjnych ( w tym aż 6 naprawdę sporych z tyłu) zapewnia bardzo dobra wentylację (w porównaniu z moim poprzednim kaskiem Abus Alamos, Giro jest zauważalnie lepszy) a skromny, prosty daszek zapewnia ochronę przed słońcem.

Osobny opis należy się kwestii wygody. Jeszcze w sklepie miałem spore wątpliwości, gdyż kask ma tylko 3 cieniutkie wkładki (choć przy zakupie otrzymuje się dodatkowe 6 grubszych wkładek z przylepcem do indywidualnego dopasowania). Po założeniu wątpliwości się rozwiały, a teraz (po paru tygodniach intensywnej jazdy) mogę z pełną odpowiedzialnością zapewnić że to najwygodniejszy kask jaki miałem na głowie Nawet bez dodatkowych wkładek nosi się go jak czapkę, w czym również spora zasługa niskiej wagi.

Z dotychczas wykrytych minusów - trochę poplątany system pasków i mocowania... O ile samo mocowanie bardzo łatwo dopasować (opaska ze średnicą regulowaną pokrętełkiem, pod każdym uchem zatrzask umożliwiający regulację długości każdego paska osobno), to samo zapięcie delikatnie rozczarowuje - ot, zwykły zatrzask. Brakuje tu możliwości poluzowania mocowania bez odpinania kasku... Poza tym mam wrażenie że paski są ogólnie trochę za długie - po dopasowaniu kasku do mojej głowy zostało mi luzem ok. 10 cm pasków które musiałem uciąć, bo wyglądało jakbym jeździł z bokobrodami

PLUSY:
    - lekki
    - doskonała wentylacja
    - bardzo wygodny
    - ciekawe wersje kolorystyczne
    - rozsądna cena
    - staranny in-mold
    - siatka na robale
    - skromny wygląd (choć dla niektórych to minus)

MINUSY:
    - brak skorupy od tyłu
    - mało wyrafinowane zapięcie
    - zbyt długie paski (trzeba przyciąć)

Podsumowanie: "cicha woda brzegi rwie" Skromny, niczym się nie wyróżniający kask sportowy - ale po założeniu i paru jazdach trudno wyobrazić sobie lepszy kask w tej cenie. Moim zdaniem rewelacja
    Ostatnio edytowane przez Boo ; 18-04-09 o 23:29
    "Towarzystwo poszukujących prawdy jest nieskończenie lepsze niż tych, którzy wierzą że ją znaleźli" T. Pratchett

2. Użytkownicy, którzy podziękowali za tę wiadomość:

Zadomawia się
    Dziękuję!
    10
    wlasnie kupilem taki kask i potwierdzam wypowiedz poprzednika. kask jest wygodny, przewiewny i za te cene (ok 180 pln) jest to chyba jedna z lepszych propozycji.
    Scott Scale 80 2008
    Sezon 2008 (start 01.05.2008): 1340 km.

4. Użytkownicy, którzy podziękowali za tę wiadomość:

Boo

Stały bywalec Avatar el_Majoros
    Dziękuję!
    68
    Dostał podziękowań 102
    Posiadam taką czapeczkę i jestem z niej przezadowolony. Za tą cene trudno dostać coś lepszego
    Pzdr

Stały bywalec Avatar manik013
    Dziękuję!
    64
    Dostał podziękowań 5
    Zastanawiam się nad tym kaskiem a Met Falco ?? Który byście radzili ? Na moje oko to ten Giro tak jakby fajniej zrobiony
    tego Giro nigdzie na allegro niema trzeba będzie sie po sklepach rozglądnąć

Stały bywalec Avatar Tomato
    Dziękuję!
    20
    Dostał podziękowań 106
    Osobiście mam Falco i jestem z niego zadowolony. Ale wydaje mi się że to kaski bardzo do siebie zbliżone więc czy wybierzesz jeden czy drugi będziesz zadowolony. Najlepiej jak przejdziesz się po sklepach i przymierzysz jeden i drugi. Czasami może się okazać że na twoją głowę któryś z nich nie pasuje ( np. uciska ).

Stały bywalec Avatar manik013
    Dziękuję!
    64
    Dostał podziękowań 5
    w tym giro podoba mi się że tył niejest tak cały zabudowany ale że jest to taki coś
    wolałbym na allegro bo niechce mi się po sklepach łazić ale masz racje

+ Odpowiedz na ten temat

Zasady Postowania