Jeżeli mamy tyle pieniędzy i ani grosza więcej a od razu chcemy zacząć pedałować możemy kupić coś w używanego/nowego w internecie(np. allegro) albo pójść do sklepu sportowego i tam wybrać swoje cudo. Zacznijmy od tego jak "powinna" wyglądać specyfikacja roweru do 550zł:
-rama stalowa (oczywiście aluminiowa też nie zaszkodzi) sztywna
-osprzęt shimano z najniższych grup
-21-24 biegi
-hamulce V-break
-amortyzator sztywny
-obręcze aluminiowe
Jeżeli każdy z tych elementów będzie porządnie wykonany to zakupimy rower który będzie nam służył przez długi czas (jeśli będziemy o niego dbali i jeździli adekwatnie do dzielności naszego sprzętu).
Zacznijmy od opcji nowy rower ze sklepu; w ostanich latach najtańsze modele drożeją albo są wycoywane więc wielu propozycji nie będzie:
(Go Sport) Affix FX 1
500 zł bez złotówki.
Waga: 15 kg
Materiał ramy: stal
Widelec: sztywny, stalowy
Stery: Neco
Mostek: Zoom
Kierownica: Zoom
Sztyca: Zoom
Siodełko: Abi
Piasty: Asses
Obręcze: Remerx Dragon
Opony: Vee Rubber 26"
Manetki: Shimano Tourney RevoShift
Przerzutka przód: Shimano Tourney TZ
Przerzutka tył: Shimano Tourney TY
Dźwignia hamulca: Promax
Hamulce: Promax, V-Brake
Korby: Lasco, 42-32-22 z.
Środek suportu: b.d.
Pedały: Feimin
Łańcuch: KMC Z30
Kaseta: Shimano Tourney, 6 b.
Dodatkowe informacje: Go Sport : Strona Główna
Byłem, zobaczyłem i uważam że rowerek jest godny polecenia. Specyfikacja bardzo podobna do Decatchlona; rowerki różnią się sterami i przerzutkami. (Rower, moim zdaniem, wygląda lepiej na realu niż na tym zdjęciu.)
Kross Hexagon X1
Cena:429-549zł
Rama: stalowa HI-TEN
Widelec: amortyzowany ZOOM CH-381
Hamulce przód: D-Brake tarczowe
Hamulce tył: V-Brake
Przerzutka przód: Falcon MF-31
Przerzutka tył: Shimano TY18
Manetki: Shimano RevoShift
Obręcze: Kross Alu ROCK 26"
Wolnobieg: Shimano MFTZ-06
Opony: Vee Rubber 26 X 1.95
Siodło: Selle Royal
Mechanizm korbowy: Cyclone
Źródło: Allegro.pl
Komentarz: Rower podobny do go-sport'a...Rama zapewne podobna do affix'a jednak z osprzętem gorzej...
Tarczówki i amortyzator nie są bynajmniej zaletami w tym przedziale cenowym... W prawdzie może się trafić coś dobrego ale kupowanie roweru z tarczami i amortzatorem za 500zł to duże ryzyko.
cdn...
Podsumowanie: Mając 550zł możemy:
a)Czekać na okazję w internecie
b)Udać się do najbliższego decathlonu
c)Dozbierać
d) (cdn)
cdn...
za 500 zł jest super rower z marketu z amortyzatorem 80 mm skoku tylnim dumperem stalowa rama stalowe obrecze gorzej z ospzetem i to chyba najlepsze rowery w tej kwocie![]()
Grulas, po pierwsze to lubisz odgrzewać kotlety
po drugie amor 80mm i damper... może jeszcze tarczówki![]()
![]()
Hydrauliczne!
Osobiście wolałbym dozbierać powiedzmy te 300 zł i wyrwać jakąś aluminiową Meridę. Sam swój rower do XC nie kupiłem za jakąś szaloną sumę pieniędzy - 1050 zł, i to 6 lat temu.![]()
Moja Merida Kalahari
Moja Merida Road
A ja mam korbę na kwadrat, bębenek pod wolnobieg, v-brejki i jakoś nie narzekam
dozbieral bym na krossa level a2 i na allegro sa tanie ;]
no dobra ok...jak kogos nie stac na cos lepszego....ale ile to wytrzyma, i jaki ma sens takiego tematu????
Tomuś, wiesz co, ja kupie taki rower za 500pln, umówimy się gdzieś na wycieczkę (najlepiej w tym parku co piszesz że niby byłeś) i chętnie skopie Twój nadęty tyłek na Twoim ślicznym białym Cupie (możesz wziąć nawet wszystkie 3 rowerki czy ile ich tam masz).
Nie wszyscy mają pieniądze od bogatego tatusia...
Także daruj sobie swoje opinie w tym stylu, bo potem ja muszę wypisywać takie![]()
GT Avalanche 1.0 rządziłoTeraz CUBE LTD wymiata
klask klask