nawet dwumetrowcy śmigają na BMX więc kupujesz taką na jakiej Ci wygodnie))pozdrowienia dla wszystkich WIELKICH
)
ja mam 186 wzrostu 7x kg i jeszcze na 21,5 od roku =)
nawet dwumetrowcy śmigają na BMX więc kupujesz taką na jakiej Ci wygodnie))pozdrowienia dla wszystkich WIELKICH
)
JA mam rame 18'' i sie super smiga a mam 167 cm wzrostupzdr .
Stoje przed podobnym dylematem.
Wzrost 178cm
Dlugosc nogi od podlogi do klejnotóww kroku 79cm.
Waga 77 KG
Upatrzylem sobie rower Unibike Evolution... Jazda raczej turystyczno-leśna bez wariactw, ale glownie w takiej kolejnosci:
drozki lesne, wertepy, troche szosy zeby tylko do lasu dojechac.
Tylko nie wiem na jaka rame sie zdecydowac 17" czy 19".
Wiem, ze najlepiej "przymierzyc" rower, ale z nowicjuszami to jest tak, ze moze mi pasowac 19" a pozniej po tygodniu jazdy jednak bede zalowal tego wyboru, jak zalicze pierwsza glebe.
Maszyne mam zamiar kupic na dniach, wiec jezeli mozecie to spróbujcie szybko rozwiać moje watpliwości
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
AlanX zależy jak jezdzisz - 17'' w teren bardzo zwrotna, ale jednak może być zbyt mała, a 19" wygodniejsza na spokojniejszą jazdę ale mniej zwrotna. idź wybierz na zasadzie odległości +- dłoni od ramy do wiadomo czeego![]()
Ja wyczytałem gdzieś ze do mojego wzrostu 185 cm pasuje rama 21, poszedłem do kilku sklepów i goście mi mówili, że 20 to już za dużo. W końcu kupiłem rozmiar L to jest koło 19-19,5 chyba![]()
Ja mam 175 cm, i 17 lat. Śmigam na 19![]()
Życie bez roweru powoduje raka i choroby serca...
tu o tym pisałam: http://www.bikeforum.pl/showthread.php?t=5211
Do 180cm rama 19" powinna pasować, ja jeżdżę na takiej od 17 lat. Jak już zauważyli niektórzy krótsza rama jest bardziej zwrotna, więc można zainwestować w 18" i dokupić drugi mostek (dłuższy) do jazdy po asfalcie.
Jeśli chodzi o ramy to renomowani producenci tacy jak Trek, Scott, Specialized, itd. zawsze podają taką wielkość ramy jaka faktycznie jest. Ale to prawda, że najlepiej się na rowerku przejechać aby go wyczuć, czy pasuje, czy nie. Pozdrowienia