+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 13 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 124

Temat: z rogami czy bez?

Stały bywalec Avatar toomek.es
    Dziękuję!
    6
    Dostał podziękowań 9

z rogami czy bez?

mam takie pytanie jak w tytule. Jeździcie z rogami na kierownicy czy bez? Jeśli tak lub tak to dlaczego.

Ja osobiście mam pewien dylemat, widzę że większość rowerzystów używa rogów, mnie one jakoś jednak nie przekonują. Jeśli mam potrzebę dać odpocząć dłonią to zawsze mogę złapać kierownice z końcówki chwytów tak jakbym miał rogi

Stały bywalec Avatar rogatka
    Dziękuję!
    9
    Dostał podziękowań 12
    ja rogi mam od tygodnia, i teraz sobie nie wyobrazam jazdy bez nich :]
    Chciałem powiedzieć (...) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE. T. Pratchett

Stały bywalec Avatar spider146
    Dziękuję!
    39
    Dostał podziękowań 9
    Oczywiscie ze z rogami. Koncowki chwytow nie zapewniaja pewnego chwytu. Z rogami duzo wygodniej pokonywac podjazdy, a i na prostej mozna wygodniej ulozyc dlonie.
    Kelly's Salamander 2007 / Accent Via Montana 2010 / http://maciek320bike.bikestats.pl

Stały bywalec Avatar ELMER
    Dziękuję!
    45
    Dostał podziękowań 104
    Nie używam bo nie czuje takiej potrzeby.A i tak zamontowane do mojej gietej (i to dość mocno) kierownicy mogłyby wyglądać dziwnie.
    Nie bierz życia zbyt poważnie, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy.

Stały bywalec Avatar Tomato
    Dziękuję!
    20
    Dostał podziękowań 106
    Rogi to super sprawa. Przy podjazdach naprawdę pomocne. Przy długich trasach można zmienić pozycję dłoni co jest niezmiernie przydatne. Rogi także chronią dłonie. Raz przy zjeździe gdyby nie rogi które przyjęły impet uderzenia miał bym połamane paluszki

http://www.bikeforum.pl/showthread.p...highlight=rogi

Stały bywalec
    Dziękuję!
    3
    Dostał podziękowań 153
    Zdecydowanie z rogami - przydają się przy bardziej stromych podjazdach i przy dłuższych trasach, jako kolejne miejsce do innego ułożenia rąk.

Stały bywalec Avatar vanhelsing
    Dziękuję!
    31
    Dostał podziękowań 65
    Tak jak piszą poprzednicy - przy podjazdach, gdy trzeba przesunąć ciało bardziej w przód są bardzo pomocne. Ale także przy długotrwałej jeździe, gdy trzeba bardziej pochylić się do przodu lub po prostu zmienić pozycję rąk na kierownicy, są wskazane.
    V-max: 76,3km/h
    Max. dystans w 1 dzień: 235,49 km

Bywalec forum Avatar mancer
    Dziękuję!
    1
    Dostał podziękowań 4
    Mam szeroką, giętą kierownice i założyłem do niej rogi, bo:
    + po godzinie jazdy, bardzo miło zmienić chwyt.
    + stawiając rower "do góry kołami" nie niszczy się manetek, licznika i gripów.
    + rogi, jako najbardziej wystający element na kierownicy, często przyjmują na siebie większość siły wypadku. Mój młodszy brat ma zmasakrowane końcówki rogów, a reszta rowerku cała
    + Lekko gięte rogi, osłaniają dłonie przed obcierkami np. od gałęzi, gdy się trzyma na normalnych chwytach. Z szeroką kierą, czasem ciężko się zmieścić miedzy drzewami

- na trudnych górkach w terenie, wole i tak trzymać ręce na normalnych chwytach. Aby szybko przerzucać biegi i ew. hamować jak za górką będzie jakaś zwalona kłoda, czy niespodziewany drop.

Stały bywalec Avatar Lukasz-93
    Dziękuję!
    11
    Dostał podziękowań 37
    Ja mam rogi i są one bardzo pomocne szczególnie przy podjazdach, wiekszy komfort zwiazany z wygodniejszym trzymaniem podczas stromego podjazdu... Rogi jak najbardziej

Bywalec forum
    Dziękuję!
    3
    Dostał podziękowań 0
    W góralu przez 13 lat miałem rogi a w crossie po 2 tygodniach od kupienia założyłem sobie i odczułem wielką ulgę. Jazda z rogami (ja wolę krótkie) jest znacznie przyjemniejsza i znacznie bardziej komfortowa. Generalnie mogę określić, że przez jakieś 80 % jazdy trzymam rogi a nie gripy bo tak jest znacznie lepiej. W ogóle dziwię się, że nie jest to obowiązkowy element nowo sprzedawanych rowerów górskich i crossowych.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 13 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania