+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Dylemat:(

Bywalec forum
    Dziękuję!
    0

Dylemat:(

Witam! Zaczął się nowy roczek a wraz z nim pojawiła się u mnie chęć udoskonalenia mojego roweru (Gary Fisher Wahoo 2006). Chcę wymienić następujące części (od razu podaję co bym chciał):
    1.Przerzutka tył - Sram x-7 lub SLX/XT
    2.Przerzutka przód - Sram x-gen lub SLX
    3.Manetki - triggery Sram x-7 lub SLX
    4.Łańcuch i kaseta(?)
    I tu w ostatnim punkcie pojawia się mój dylemat. Mianowicie nie mogę się zdecydować, czy montować napęd 8 czy 9 rzędowy. Obecnie mam kasetę Srama PG-830, czyli 8-rzędową i w zupełności mi wystarcza (a nawet nie wykorzystuję wszystkich przełożeń na maksa). 9-rzędowy napęd jest zapewne bardziej rozwojowy ale i droższy. I tak najbardziej odpowiadałaby mi opcja taka: kaseta Sram 8-rzędowa i manetki Srama 3x8 biegów (X-7 można wybrać 3x8 lub 3x9 chyba), do tego obie przerzutki X-7, łańcuch sramowski i powinna być bajka. Ale już sam nie wiem w końcu co wybrać...echsz...ciężkie jest życie bikera
    Dodam, że jeżdżę XC, jak jest z górki to lubię docisnąć - ogólnie to raczej nie jest jazda rekreacyjna..
    Proszę o jakieś podpowiedzi lub sugestie, głównie dotyczące zalet i wad 8 i 9 rzędowych napędów!!Co lepiej wybrać? Co się bardziej sprawdzi?

Banned
    Dziękuję!
    0
    Dostał podziękowań 5
    1. xt
    2. slx
    3. slx
    4. slx

krótko i na temat, eot
    generalnie, 8 i 9-cio rzędowe mają takie same skrajne przełożenia, więc na nich nie będzie ani lżej, ani szybciej.

Stały bywalec
    Dziękuję!
    4
    Dostał podziękowań 54
    Skoro kusi Cię SRAM i 8 biegów...
    1. X-7
    2. SLX (a skoro GF, to SLX FD-M665
    3. X-7
    4. Kaseta XT CSM-737 (trochę się trzeba naszukać, ale wciąż do kupienia, ewentualnie CS-HG50) i łańcuch conneX 804.

A jeśli Shimano, to SLX od góry do dołu (choć sugerowałbym przymierzenie się do manetek SLX i później do Deore, pracują trochę inaczej i na prawdę warto sprawdzić i jedne i drugi i dopiero później wybrać)

Bywalec forum
    Dziękuję!
    0
    Podana przez Ciebie Wojtasin przerzutka przednia SLX współpracuje tylko z dwutarczowymi korbami Zapomniałem dodać, że przednia przerzutka ma być down-swing raczej (drugi bidon sobie daruje).

Stały bywalec
    Dziękuję!
    4
    Dostał podziękowań 54
    O w mordę, nie zwróciłem uwagi
    To w przypadku, gdy zostaniesz przy 8 biegach z tyłu - może jakieś Alivio, a jeśli 9 - SLX FD-M661 (tym razem już chyba bez skuchy )

Bywalec forum
    Dziękuję!
    0
    Tym razem dobrze Wojtasin!! Gdybym się jednak zdecydował na osprzęt Srama to czy rzeczywiście warto zapłacić za niego więcej niż za Shimano SLX? Będą jakieś różnice?

Stały bywalec Avatar duncan1
    Dziękuję!
    2
    Dostał podziękowań 17
    Zdecydowanie warto
    FELT DT SWISS SRAM RACEFACE LIZARDSKINS
    Potrzebujesz nowe czesci?? Zapytaj na PW.

+ Odpowiedz na ten temat

Zasady Postowania