1. xt
2. slx
3. slx
4. slx
krótko i na temat, eot
generalnie, 8 i 9-cio rzędowe mają takie same skrajne przełożenia, więc na nich nie będzie ani lżej, ani szybciej.
Witam! Zaczął się nowy roczek a wraz z nim pojawiła się u mnie chęć udoskonalenia mojego roweru (Gary Fisher Wahoo 2006). Chcę wymienić następujące części (od razu podaję co bym chciał):
1.Przerzutka tył - Sram x-7 lub SLX/XT
2.Przerzutka przód - Sram x-gen lub SLX
3.Manetki - triggery Sram x-7 lub SLX
4.Łańcuch i kaseta(?)
I tu w ostatnim punkcie pojawia się mój dylemat. Mianowicie nie mogę się zdecydować, czy montować napęd 8 czy 9 rzędowy. Obecnie mam kasetę Srama PG-830, czyli 8-rzędową i w zupełności mi wystarcza (a nawet nie wykorzystuję wszystkich przełożeń na maksa). 9-rzędowy napęd jest zapewne bardziej rozwojowy ale i droższy. I tak najbardziej odpowiadałaby mi opcja taka: kaseta Sram 8-rzędowa i manetki Srama 3x8 biegów (X-7 można wybrać 3x8 lub 3x9 chyba), do tego obie przerzutki X-7, łańcuch sramowski i powinna być bajka. Ale już sam nie wiem w końcu co wybrać...echsz...ciężkie jest życie bikera
Dodam, że jeżdżę XC, jak jest z górki to lubię docisnąć - ogólnie to raczej nie jest jazda rekreacyjna..
Proszę o jakieś podpowiedzi lub sugestie, głównie dotyczące zalet i wad 8 i 9 rzędowych napędów!!Co lepiej wybrać? Co się bardziej sprawdzi?
1. xt
2. slx
3. slx
4. slx
krótko i na temat, eot
generalnie, 8 i 9-cio rzędowe mają takie same skrajne przełożenia, więc na nich nie będzie ani lżej, ani szybciej.
Skoro kusi Cię SRAM i 8 biegów...
1. X-7
2. SLX (a skoro GF, to SLX FD-M665
3. X-7
4. Kaseta XT CSM-737 (trochę się trzeba naszukać, ale wciąż do kupienia, ewentualnie CS-HG50) i łańcuch conneX 804.
A jeśli Shimano, to SLX od góry do dołu (choć sugerowałbym przymierzenie się do manetek SLX i później do Deore, pracują trochę inaczej i na prawdę warto sprawdzić i jedne i drugi i dopiero później wybrać)
Podana przez Ciebie Wojtasin przerzutka przednia SLX współpracuje tylko z dwutarczowymi korbamiZapomniałem dodać, że przednia przerzutka ma być down-swing raczej (drugi bidon sobie daruje).
O w mordę, nie zwróciłem uwagi
To w przypadku, gdy zostaniesz przy 8 biegach z tyłu - może jakieś Alivio, a jeśli 9 - SLX FD-M661 (tym razem już chyba bez skuchy)
Tym razem dobrze Wojtasin!! Gdybym się jednak zdecydował na osprzęt Srama to czy rzeczywiście warto zapłacić za niego więcej niż za Shimano SLX? Będą jakieś różnice?
Zdecydowanie warto![]()
FELT DT SWISS SRAM RACEFACE LIZARDSKINS
Potrzebujesz nowe czesci?? Zapytaj na PW.