+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki 21 do 30 z 83

Temat: Kolana - ból okolic rzepki

Stały bywalec Avatar Leocord
    Dziękuję!
    8
    Dostał podziękowań 10
    a ja powtórzę jeszcze raz: nie przemęczaj stawu i daj mu odpocząć odpowiednia dawka ćwiczeń wzmocni czworo głowy i dwugłowy wystarczy tylko 15 minut dziennie poćwiczyć(bardzo proste ćwiczenia), po drugie żadne suplementy nie zastąpią zdrowej zrównoważonej diety.a co do Glukozaminy jej skuteczność jest niepotwierdzona, gdzieś na forum jest nawet temat o tym. Pamiętaj nic na siłe, sugerowałbym udać się do lekarza, a nie na siłę samemu zwalczać problem ponieważ może się źle skończyć. Na zakończenia polecam wybierać się na basen i pływać kraulem, pięknie działa na stawy, wzmacnia je i odciąża. PS: skoro boli znaczy że coś jednak się dzieje ze stawami, a jak skrzypi to oznacza problem ze smarowaniem. czyli staw został przeciążony albo uszkodzony.

Stały bywalec Avatar Dorcia
    Dziękuję!
    9
    Dostał podziękowań 12
    Narazie chcę dać 2 dni spokoju.Czyli dzisiaj i jutro odpoczynek.
    Od czwartku spróbuję poćwiczyć, tak jak mówisz ,dosłownie po 15 min.Zobaczę jak to wpłynie na to wszystko.Jeśli chodzi o lekarza(mogę się przyznać-rozmawiając z nim przez tel bo akurat wyjechał do Poznania i będzie na poczatku stycznia)kazał mi całkowicie zaprzestać jeździć.Ale zrozumcie mnie-to dla takich jak my-zaprzestanie jeżdżenia nie jest takie prosteJednak zaczynam się wsłuchiwać w swój organizm i działać, również przy pomocy rad
    Jeśli chodzi o Glukozaminę-zobaczymy-na własnej skórze chcę się przekonać o jej działaniu lub nie działaniu
    Dzisiaj czuję to kolano, tak jakby ktoś wskoczył mi na plecy-takie obciązenie.
    A tym czasem odpoczywam,wcinam żelki i suplement.Ah i jeszcze jedno lekarstwo na stawy ale nazwa potem, bo nie mam możliwości napisania tego.
    Pozdrower

Dziękuję!
    9
    Dostał podziękowań 12
    No moi Drodzy
    2 dni odpoczynku i dzisiaj zaczęłam ćwiczenia.Widzę, że noga "kolanowa"jest słabsza.
    Ogólnie kolano przestało boleć.Ale jeszcze daje znaki.Nie poddam się jednakza jakiś czas napiszę co i jak

Bywalec forum
    Dziękuję!
    1
    Ja mam podobny problem i okazało się że mam pękniętą łękotkę... więc 0 rowerka a i przy chodzeniu mi to przeszkadza przejdę kawałek i już później jest lipa bo na nogę stanąć nie mogę,nie mogę zgiąć kolana. I teraz moje maleństwo stoi w piwnicy....Sport to zdrowie podobno a jak widać to nie za bardzo.

Jestem praktycznie 2 sezon bez roweru nawet gdy 5km zrobię pomalutku to później mam problemy...;/

Dziękuję!
    9
    Dostał podziękowań 12
    moja kariera jak narazie dobiegła końca.Teraz kiedy nie jeżdże juz z 4 miesiące moje kolana odmówiły mi kompletnie posłuszeństwa.Zginanie kolan-masakra, chodzenie-masakra, w nocy ból i ogólna lipa. Niestety czas najwyższy podjąć konkretne działania u ortopedy sportowego.Jak trzeba będzie to załatwić operację.
    I jedna rada dla ludzi, którzy skaczą na sztywniakach-zmieńcie rowery.Nie jest trudne jeżdżenie na takim bajku, ale kolana właśnie w ten sposób dziękują.Pozdrawiam

Stały bywalec Avatar irus
    Dziękuję!
    113
    Dostał podziękowań 97
    Wyrazy współczucia i szybkiego powrotu do zdrowia.

Stały bywalec Avatar Britax
    Dziękuję!
    182
    Dostał podziękowań 95
    Dorcia, zauważ, że na HT energię z lądowania pochłania też przedni amor - po to jest, więc kolana nie są aż tak bardzo obciążone. Na pewno mniej niż przy skoku bez roweru z tej samej wysokości, bo siła się nie rozkłada na ręce.
    Co do stawów ogólnie, to trzeba je najpierw przygotować do wysiłku, bo mięśnie zawsze można pokatować i wtedy tylko im to na zdrowie wyjdzie. Stawy niestety działają inaczej. Sam się przekonałem, że przed długą i ciężką trasą trzeba kolana rozgrzać - jak mięśnie, tylko delikatniej. Pomaga maść rozgrzewająca Jakiś fastum czy coś - jest sam w sobie zimny no i poprawia krążenie i zmusza organizm do ogrzania miejsca gdzie ci zimno itd.
    Mimo, że od parkouru mam problemy z kolanami, to akurat w moim wieku ich obolałość ma trochę związku ze wzrostem - na to się nic nie da poradzić niestety. Dlatego ruch mimo bólu jest bardziej wskazany, niż leżenie i użalanie się nad sobą

Bywalec forum
    Dziękuję!
    1
    Britax, odpowiem ci tak niby masz rację ale za bardzo z takimi kolanami nie da się nic zrobić przejdziesz np 300m i ci kolana odpadają i nie zrobisz ani kroku dalej. Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy jaki to cholerny bul jest: Pomyśl sobie że ktoś ci wbija rozgrzanego gwoździa w środek kolana i z tym nic nie zrobisz...ja się szlajam po lekarzach ponad 5miechów i nikt nic nie wie co się dzieje wiedzą tylko tyle że mam spierniczoną łękotkę i jak na razie nie da się z tym nic zrobić albo się polepszy albo się pogorszy... Podobno pływanie pomaga na stawy tylko odradzam pływać klasycznym (żabką) bo to też niszczy bardzo stawy...

Stały bywalec Avatar Peter105
    Dziękuję!
    35
    Dostał podziękowań 45
    Cytat Napisał Johnny440 Zobacz post
    Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy jaki to cholerny bul jest:
    Ból. I używaj znaków interpunkcyjnych bo się tego czytać nie da.

Poza tym nie wjeżdżaj na niego, bo on opisał tylko swój przypadek, który zresztą jest czym innym uwarunkowany. No i czy on napisał jak bardzo go bolało? Nie. Napisał, że się pieścisz ze sobą? Nie. Więc spokój.

Jedyne bóle w kolanie jakie odczuwam to niestety zmiany pogodowe po dość poważnym dzwonie. Na to niestety też nic nie poradzę..
    Moja Merida Kalahari
    Moja Merida Road
    A ja mam korbę na kwadrat, bębenek pod wolnobieg, v-brejki i jakoś nie narzekam

Stały bywalec Avatar Britax
    Dziękuję!
    182
    Dostał podziękowań 95
    ...
    Wiem, jak bardzo to boli, a do lekarza przestałem z tym chodzić, bo jak mnie ortopeda wysyła z bólem kolan do pediatry, to wolę zapomnieć o jakiejkolwiek pomocy. Operacji mieć nie chcę - może samo się zregeneruje - bo to już ostateczność. Trzeba wytrzymać i jeździć dalej Jak jesteś w wieku dojrzewania, to nie forsuj stawów - może Ci przejdzie z wiekiem, jak przestaną Ci kości się rozrastać

Podobno pływanie pomaga na stawy tylko odradzam pływać klasycznym (żabką) bo to też niszczy bardzo stawy...

Oprócz wieku dorastania, to jesteś na pewno w najwyższym stadium znanej choroby "tak słyszałem" NIE PIERD*L, DOBRZE? Nie no, "klękajta" narody po prostu. Przyszedł mistrz masażu czy czego?
    Człowieku, myślisz, że czemu nie ma dyscypliny olimpijskiej "jaranie zioła" ? Bo to jest krwa niezdrowe, a nie pływanie... Wszyscy pływacy startujący stylem klasycznym niszczą sobie zdrowie i rodziny ich opłakują.. No tak. Masz rację, przecież Paweł Korzeniowski ma podobno razem z kadrą pływaków zrobić spot. "NIE PŁYWAJCIE ŻABKĄ, BO MI RĘCE URWAŁA"
    Pływanie to sport, który znakomicie rozwija wszystkie mięśnie i stawy. Dzięki pływaniu nabierasz koordynacji ruchowej. Pływając pozbywasz się wady postawy, rozbudowuje się klatka piersiowa. Woda w ogóle jest dobra do rehabilitacji i pływanie to samo zdrowie! A styl, to już sprawa osobista. Może powiesz, że nie wolno pływać "motylkiem" bo jest trudny i jak się zmęczysz, to możesz umrzeć?
    Ostatnio edytowane przez Britax ; 08-02-10 o 21:15

11. Użytkownicy, którzy podziękowali za tę wiadomość:

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania